Ma puteti contacta la adresa de e-mail andreil@wgz.ro

Zona discutiilor nesfarsite...


Recieve news about this website directly to your mailbox
<a rel="me" href="http://www.daniweb.com/members/lucaciandrew/938124"><img
src="http://www.daniweb.com/certificates/member938124.jpg"
border="0" alt="lucaciandrew has contributed to DaniWeb"
width="120" height="90" /></a>
Liceul Teologic Baptist „Emanuel”
Cluj-Napoca
Fenomene optice și electrice în natură

Elev: Lucaci Andrei
Clasa a XI-a B
Profesor: Gherman Diana
Disciplina: Științe
Mai 2010
Cuprins
1. Curcubeul……………………………………………………………. 3
2. Trăsnetul, fulgerul și tunetul………………………………………… 3
3. Surse…………………………………………………………………. 6


1. Curcubeul, cel mai frumos fenomen din atmosferă a impresionat omenirea din toate timpurile, fiind considerat un “semn ceresc” care aduce binele, pacea și prosperitatea.
Curcubeul este un fenomen optic care ia naștere din cauza dispersiei și reflexiei luminii solare în picăturile de ploaie din atmosferă. El este vizibil atunci când soarele bate din spatele nostru în perdeaua de nori din față, lumina reflectându-se pe bolta senină.
Norii sunt grupări mai mult sau mai puțin conturate de picături de apă sau cristale de ghiață, aflate în suspensie în atmosfera, provenite din condensarea sau sublimarea vaporilor de apă.
La fel ca în prisma optică, în picăturile de apă din nori lumina se descompune în cele șapte culori: roșu, oranj, galben, verde, albastru, indigo, violet.
De obicei, apar un curcubeu principal și un curcubeu secundar. În arcul curcubeului principal roșul se situează în partea exterioară, în timp ce la cel secundar, roșu se situează în interior.
Culorile curcubeului sunt cu atât mai vii și mai pure cu cât lumina se refractă și pe picătirile mai mari de apă.
Este de menționat faptul că și lumina lunii produce uneori curcubee, ele sunt însă palide și greu de observat cu ochiul liber.

2. Trăsnetul, fulgerul și tunetul care însoțesc furtunile și care au îngrozit pe oameni multe secole își găsesc explicația științifică în existența electricității în atmosferă.
Trăsnetul este o descarcare electrică în scânteie care se produce în atmosfera terestră, fie între doi nori, fie între un nor și pământ. Norii de furtună se încarcă în partea lor inferioarî, în special, cu sarcina negativă, iar aceasta încarcă prin influență suprafața pământului cu sarcina pozitivă. Când norul se deplasează, zona de sarcină pozitivă de pe pământ îl urmarește ca o umbră. Norul și pământul pot fi considerați drept armăturile unui condensator între care tensiunea electrică atinge valori de ordinul zecilor și chiar al sutelor de milioane de volți. Dacă tensiunea dintre doi nori sau dintre nori și pământ devine suficient de mare apare o descărcare electrică foarete puternică numită trăsnet. Există multe forme (tipuri) de trăsnete: trăsnetul liniar, superficial, globular, perlat, etc…
Fenomenul luminos care însoțește trăsnetul se numește fulger, iar fenomenul acustic poartă denumirea de tunet.
Lungimile pe care le pot atinge scânteile trăsnetului sunt cuprinse între câteva sute de metrii și câțiva km. Diametrul scânteilor este de câțiva centimetri (până la 20 de cm).
În majoritatea cazurilor, scânteia trăsnetului, la început foarte mică și anemică începe în dreptul norilor și se alungește în direcția pământului, aceasta fiind o descărcare preliminară care crează în aer ceva în genul unui canal bun conducator de electricitate și care se deplasează spre pămaât cu circa 50 de m la o viteză egală cu 50000 km\s. După un timp foarte scurt (zeci de milionimi de secundă) de la dispariția primei descărcari apare o altă descărcare preliminară care se apropie și mai mult de pământ și care se întrerupe din nou. Uneori au loc zeci de descărcări preliminare. După ce descărcarea preliminară ajunge la pământ sau la un obiect aflat în legătură electrica cu pământul, apare o luminozitate foarte puternică a canalului parcurs de scânteie, mai întai în dreptul pământului apoi din ce în ce mai sus spre nori. Acum a apărut descărcarea principală a trăsnetului, care se deplasează de la pământ spre nor. Deci au dreptate atât cei care susțin că trăsnetul îl lovește pe om de sus, cât și cei care afirmă că îl lovește de jos, din pământ.
În canalul trăsnetului aerul este complet ionizat, substanța fiind aici sub forma de plasmă. Datorită degajării unei mari cantități de energie într-un interval de timp foarte scurt, în canalul subțire de plasmă are loc un salt brusc al presiunii care produce unde de șoc acustice (tunetul). Fenomenul lumimos care însoțește descărcarea se numește fulger.
Spectaculuase sunt fulgerele globulare de diverse forme și diametre cuprinse între câțiva decimetri și zeci de metri și care se deplasează în aer cu viteze relativ mici, așezându-se uneori pe diferite obiecte, iar durata lor e cuprinsă între câteva fracțiuni de secundă și câteva minute. Stingerea lor este de obicei bruscă, explosivă, putând produce deteriorări însemnate ale obiectelor din regiunea respectivă.
Fulgerul al cărui canal luminos nu este continuu ci fragmentat într-o serie de formațiuni mici sferice luminoase, ce par înșirate pe un fir, se numește fulger perlat. El este considerat o formă de tranziție între fulgerul obișnuit și cel globular.
Statisticile arată că în fiecare minut globul pământesc este lovit de aproximativ 1800 trăsnete, ceea ce înseamnă că annual cad aproximativ un miliard de trăsnete. În fiecare zi tărsnetul omoară, pe întreg globul, 20 de persoane și rănește 80.
Împotriva efectelor produse de loviturile directe ale trăsnetelor se folosesc instalații de protecție numite paratrăsnete. Paratrăsnetul este format din unul sau mai multe elemente de captare (conductoare electrice de oțel sau de cupru în formă de tije verticale sau de bare înclinate sau orizontale) instalate pe părțile cele mai înalte ale obiectivelor protejate, precum din unul sau mai multe conductoare de coborare (prin care trece spre pământ curentul electric de descărcare a trăsnetului) și prizele de pământ .


3. Surse
www.andreil.wgz.ro
A LAD product © 2009-2011
Lucaci Andrei Design
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one